Menu

Nieuw KATHO-gebouw in Kortrijk

Het artikel over het nieuwe Katho-schoolgebouw in Kortrijk verscheen in het driemaandelijkse vakmagazine Bouwen aan Vlaanderen, het laatste nr. van 2011.


Nieuw Katho-gebouw in Kortrijk

Nieuw Katho-gebouw in Kortrijk

Het departement verpleeg-en vroedkunde van de Katholieke Hogeschool (Katho) in Kortrijk heeft een gloednieuw onderkomen. De nieuwe architectuur getuigt niet alleen van een springlevend instituut maar ook van doordachte functionaliteit en fijne esthetiek.

Vandaag kent het departement een ongemeen hoge vlucht. Het aantal eerstejaarsstudenten steeg dit jaar met liefst 15%. De nieuwbouw, op de hoek van de Etienne Sabbelaan en de Universiteitslaan, is 2.600 vierkante meter groot en telt drie verdiepingen. Er is dubbel zoveel plaats als vroeger. Dat blijkt ook nodig nu de opleiding verpleegkunde in de lift zit. De kersverse architectuur is geïntegreerd in het bestaande gebouw, dat eveneens grondig werd gerenoveerd.


Geperforeerd koper

Geperforeerd koper

Architectenkantoor Vande Kerckhove/avdk uit Heule stond in voor het ontwerp. De architectuur met de in het zicht springende toren waarop een mysterieuze wolkenhemel te zien is op geperforeerd koper, is een blikvanger van formaat. Lang niet elke passant zal vermoeden dat dit de haren zijn van Marilyn Monroe en dat de geperforeerde koperen onderlaag een knipoog is naar de Amerikaanse popart.

Zorgeloos gras

Het gebouw is heel functioneel opgevat en opent zich gevoelig naar de buitenwereld. Alleen al de massieve bakstenen vorm - de bouwstructuur bestaat uit beton en metselwerk - met zijn typische uitsnijdingen verraadt dat deze school geen wereldvreemd instituut is. Het is een architectuur die zich ondanks zijn massiviteit heel transparant affirmeert.

Ook de buitenaanleg geeft die openheid aan. Overal rond het gebouw golft zorgeloos gras en biedt het groen een frivole en speelse aanblik. Al lijkt de vorm simpel, aan de inwendige structuur kwam heel wat meet- en paswerk te pas. Wie de grondplannen aandachtig bekijkt, ziet weinig rechte wanden.


Technische specificaties

Katho Kortrijk hoge funtionaliteit

Het ontwerpbureau heeft niet voor de makkelijkste weg gekozen, wel de meest uitdagende. Architect Andie Decock: "In het oude gebouw waren vroeger enkel klaslokalen. Die tijd van pure theorie is vandaag passé. Het nieuwe aan dit gebouw is dat op de begane grond vier vaardigheidslokalen zijn ingericht, waar studenten volop de dagelijkse praktijk simuleren. Het nieuwe leeraanbod vraagt ook een andere ruimtelijke invulling. Hier ligt eigenlijk de kern van de opleiding."

Minstens even belangrijk in dit verhaal is de inbreng van aannemer Govaere. Projectleider Marnix De Meyer: "Het was zeker geen dagdagelijks concept, er kwamen nogal technische specificaties om de hoek kijken zoals de koperen bekleding en de verankering van de balustrade met het groene glas op de gelijkvloerse verdieping. We vormden een uitstekend bouwteam waardoor de samenwerking optimaal verliep."

Uitgekiende structuur

De inrichting van de school is in weinig opzichten nog te vergelijken met de oude locatie, alleen al omwille van de uitgekiende structuur. Zo is de beleving van binnenuit heel sterk gericht op de groene omgeving en geven terrassen en ramen hier op uit.

Ook de ankerplaatsen op verschillende locaties in het gebouw zorgen voor een aangename leer- en leefomgeving voor de studenten. Voor docenten werd speciaal een stille ruimte ontworpen.