Menu

Uitbreiding hotel Damier Kortrijk

We komen met Govaere N.V. regelmatig in de pers. Veelal zijn dit publicaties in gespecialiseerde bouwtijdschriften.

Het artikel over Hotel Damier verscheen in het vakmagazine Op de werf, het eerste nr. van 2018.

Tekst: Nick Vanderheyden Foto's: Nicolas Theunis

Download PDF met technische fiche van alle betrokken partijen. 

 


Hotel Damier Kortrijk

Hotel Damier Kortrijk

Met de eerste vermeldingen daterende uit 1398 is het niet verwonderlijk dat voor
het Kortrijkse hotel Damier wel eens de benaming ‘oudste hotel van Vlaanderen’
weerklinkt. In het behoud, en tegelijkertijd de versterking, van deze grandeur werd
architectenbureau B2Ai, samen met hoofdaannemer Govaere, aangesproken in de
uitbreiding op aanpalende gronden. Het bouwteam vertaalde hoge verwachtingen in een
technisch hoogstaande nieuwbouw als nieuwe landmark rond de historische Grote Markt
van Kortrijk.


Uitbreiding Hotel Damier borduurt voort op roemrijke verleden

Hotel Damier Kortrijk

We kunnen ze vermoedelijk op slechts enkele handen tellen: de hotels met een gastenlijst genre hotel Damier. De eigenaars zijn terecht trots op dit opmerkelijk register en hangen de lijst met voornaamste hotelgasten prominent in de inkomhal. Ronkende namen als Keizer Jozef II, Koning Leopold I en Belgische componist Peter Benoit lonken naar de glorietijden van weleer. Welk hotel wil er daarnaast niet vermeld staan in een 19de eeuws reisverslag van Frans schrijver Victor Hugo? Een en al geschiedenis en grandeur waar ook een verbouwing in 1944 toe bijdraagt. Het jaar waarin het legendarische Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene haar stempel op het interieur mocht drukken.


Waar oud stopt...

hotel damier kortrijk

...Pikt nieuwbouw in. Betreden we via de bestaande receptieruimte de grootse meetingzaal, dan komen via de achterkant van deze ruimte uit op de nieuwbouw. Meteen valt een overkapping met dambordpatroon in het plafond op, samen met een subtiel gestroomlijnde ledverlichting. Slechts een dubbele glazen deur scheidt de hotelgasten vervolgens van toetreding tot de nieuwbouw. Vijftien hotelkamers zitten verspreid over de eerste drie bouwlagen, terwijl de vierde en vijfde bouwlaag kantoorruimtes omvatten. Kantoren voor onder meer de Damier Group. Het investeringsvehikel rond voormalig Coucke-compaan Yvan Vindevogel en zijn vrouw Catherine Debal nam in 2011 het illustere hotel over van Beaulieu Group International. Het koppel streefde ernaar om het hotel wederom de grandeur te geven van weleer. Dit gebeurde enerzijds via renovaties en ingrepen in de bestaande bebouwing. Een uitbreiding tot een L-vormig volume anderzijds, via de door B2Ai en Govaere gerealiseerde nieuwbouw, zet het hotel op scherp voor de toekomst. 


Van logo tot landmark

hotel damier kortrijk

De combinatie van het roemrijke verleden met hedendaags vernuft die architect en aannemer voor de dag leggen, resulteert in een nieuwe landmark aan de rand van de historische Grote Markt van Kortrijk. "De nieuwbouw staat haaks op het bestaande hotel waardoor de gevel uitkomt op de Graanmarkt", vertelt Lorenzo Kemel, projectarchitect bij B2Ai. "Dit betekende een uitgelezen kans om het historische hotel ook van buitenaf de nodige klasse en uitstraling mee te geven. Het logo leende zich perfect tot inspiratiebron voor de nieuwe voorgevel. Meer bepaald het dambordpatroon tussenin de twee leeuwen en de wit-gouden kleurencombinatie betekenden prachtige elementen als visualisatie in de voorgevel. De afwisselend witte en gouden kamergevels versterken we met geperforeerde, goudkleurige aluminium panelen die extra dynamiek in het dambordpatroon brengt. De gouden kleurenkeuze legt bijkomend de link met de rococogevel uit 1769 doe uitgeeft op de Grote Markt. Prominent op deze beschermde gevel zijn de letters van het hotel afgewerkt in een gouden kleur. Dat terwijl ook voor het interieur gouden elementen als rode draad doorheen het gebouw lopen." Een vierde en vijfde bouwlaag als kantooromgeving gaven de ontwerpers bijkomende kansen in het concipiëren van de voorgevel. De top bouwlaag betreft de kantoorruimtes van de Damier Group waarbij we opteerden voor een deels teruggetrokken gevel. Dit maakt ruimte voor de integratie van een terras, afgeschermd met glazen balustrades en betreedbaar via een glazen schuifdeur."


Technisch vernuft

Hotel damier Kortrijk

Bepalende uitdagingen in het ontwerp lagen bovenal bij het technisch vernuft dat ingenieurs aan de dag moesten leggen in het omgaan met bijvoorbeeld de perceelgrens. Wat voorheen niet het belangrijkste uitgangspunt omvatte. "Samen met de ingenieurs van Govaere moesten we aan de slag met een bouwgrond waarop aanpalende bebouwingen de bouwlijn deels overschreden", haalt projectingenieur Lorenzo Kemel aan. "Een perceel bovendien gelegen midden in de stadskern waardoor het manoeuvreren behoorlijk werd bemoeilijkt. Aangezien het een 21 meter hoog volume met vijf bouwlagen betreft, moesten we in de eerste plaats meerdere structuren ondergraven voor de funderingswerken. Omwille van deze verspringingen in de bouwlijn bood de techniek van ondermetselen niet de oplossing. Daarom opteerden we voor het gebruik van secanspalen zodat de stabiliteit van de aanpalende gebouwen ten alle tijden bleef gegarandeerd."


Box-in box

Hotel damier kortrijk

De hoge verwachtingen van de eigenaars in comfort en luxe voor hun gasten, schepten bijkomende technische uitdagingen. Zoals het bar/restaurantgedeelte op de benedenverdieping waar het bouwteam door hoge akoestische eisen opteerden voor een box-in-box systeem. "Toch de absolute top in akoestische isolatie en voornamelijk gebruikt in de bouw van concertzalen. Het is duidelijk een uniek gegeven dit systeem zijn toepassing vindt in een hotelomgeving. Niettemin hield de bouwheer in elke beslissing de allerhoogste comforteisen en afwerkingsgraad voor ogen. Dat betekende dus elk stortend element van buitenaf wegwerken, nota bene midden in het epicentrum van de stad. Zodoende bouwden we het restaurant als zwevende betonstructuur in de ruimte. Dat houdt zwevende vloeren in, naast voorzetwanden en plafonds met vijf lagen gipsplaat waarbij alle elementen zijn opgehangen aan een akoestisch geoptimaliseerd ophangingssysteem. Een dergelijke maatregel voor een viersterrenhotel zegt heel wat over de intenties van de bouwheer. Het zijn bovenal eigenaars die klasse, uitstraling, comfort en luxe als basispijlers nemen in de uitbating van hun hotel. Eigenaars die daarnaast ondanks de uitermate hoge afwerkingsgraad van de kamers, bijkomend extra maatregelen invoeren in het behoud van flexibiliteit van de niveaus. Doorgedreven maatregelen die moeten leiden tot het 'oudste hotel van Vlaanderen' waarvan ook in de toekomst het voortbestaan zal zijn gegarandeerd", besluit projectingenieur Kemel.