Menu

Domein De Steelander

Het artikel over Domein De Steelander verscheen in het vakmagazine Op de werf, het laatste nr. van 2017.

Tekst: Nick Vanderheyden Foto's: Christo Rabau

Download PDF met technische fiche van alle betrokken partijen. Domein De Steelander

Domein De Steelander

Op de voormalige terreinen van Prefawood, actueel bouwbedrijf Durabrik, aan de Gravin Adelahof 1 in Harelbeke zijn fase 3 en fase 4 van de groep woonappartementen De Steelander in volle afwerking. Bouwheer Paul Steeland richt zich met een kwalitatief villaconcept op permanente bewoners met de behoefte om in een sfeer van vroeger te vertoeven. Niet verwonderlijk gaat veel aandacht uit naar de landschappelijke inrichting, kwalitatieve materialen en doorgedreven maatregelen in akoestische isolatie. Bouwonderneming Govaere uit Lendelede werd aangetrokken om het complex ontwerp van architecten Gino Weyne en Jan Missiaen te realiseren.


Bewoners vertoeven in waterrijke en groene oase van rust

Bewoners vertoeven in waterrijke en groene oase van rust

In een omgeving als de stad Harelbeke waar de Leiewerken tot een ware bouwwoede hebben geleid, vinden we in de nabijheid het privatief domein De Steelander op 2,2 ha. Bouwheer Paul Steeland, een telg van de Durabrik-familie, tovert de oude terreinen van de fabriek om tot een veilige en waterrijke leefomgeving. Niet als rendementsproject of toegespitst op een seniorengroep. Het project De Steelander gaat vol voor permanente bewoners waarvan bijvoorbeeld de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. "Het is een afgebakende doelgroep van mensen die twintig of dertig jaar in hetzelfde huis woonden", haalt Steeland aan, "en nu door omstandigheden tot het besef komen dat hun huis te groot blijkt. Een doelgroep met bovendien een duidelijk idee van huisvesting. Wonen zoals vroeger in een gezellige, kwalitatieve groene omgeving met voldoende privacy en een minimum aan geluidsoverlast van buren en passanten."

 


Appartementen in villastijl

Appartementen in villastijl

Naar architectuur toe is de intentie duidelijk. Een grote bakstenen villa van zes bouwlagen met een spel van daken vanaf de eerste verdieping. Deze specifieke keuze in bouwstijl is een belangrijke reden in het aantrekken van architect Gino Weyne en bouwonderneming Govaere als partners. "Gino leerde ik kennen naar aanleiding van de bouw van De Poorterij in Roeselare. Ik was meteen verknocht aan dit karaktervol ontwerp daterend uit eind jaren '90 dat bovendien erg gelijkaardige elementen omvat. De herontwikkeling van de voormalige terreinen van tapijtfabrikant Louis de Poortere bestaat eveneens uit vier fasen, geniet een prachtige ligging aan het water en is voorzien van ondergrondse parkings. Een samenwerking met deze architect was voor mij een evidentie. Ik heb vervolgens architect Jan Missiaen aangesproken om de finesse uit te tekenen. De look & feel van het gebouw zeg maar, met een spel van daken en doordachte materiaalkeuzes." Het ontwerpteam koos duidelijk voor enkele opmerkelijke materialen in de afwerking van dit villacomplex. Zoals de keuze voor de Bourgondische tegelpan Prieuré Cendré, gevelbekleding in Afrormosia en de Retro Casa Lena als baksteen. “Prachtige en onderhoudsvriendelijke materialen. De witgrijze baksteen haalden we uit het assortiment van De Simpel terwijl de zware tegelpan Prieuré Cendré van de Franse groep Terreal een replica is van een oude tegelpan uit de 18de eeuw. Uitgegraven in Chagny, in de omgeving van Beaune is de tegel gebakken uit de echte Bourgondische klei resulterend in een stevige, hedendaagse tegelpan. In het accentueren van de verfijnde architectuur is deze askleurige tegelpan prachtig gecombineerd met de lichtgrijze baksteen, voegen in gebroken wit, koperen goten en balkons in witsteen.” Knappe materialen die weliswaar heel wat meer expertise en handenarbeid vergen in vergelijking met bijvoorbeeld systeembouw. Zo bleek dus Govaere de aangewezen partner in de effectieve realisatie van De Steelander. “Govaere is specifiek gekend voor verfijnd metselwerk wat in dit project natuurlijk volop aanwezig is. Het is bovendien een complex gebouw met heel wat hoekjes en kantjes waar enorm veel aandacht aan moet worden besteed. De aannemer had heel wat ervaring met dergelijke constructies en is verantwoordelijk voor de bouw tot en met het waterdicht afwerken van het complex. Projectleiders Hugo Claeys, die de bouw vanaf de start opvolgde, en Marnix De Meyer wisten de uitdagingen in complexiteit steeds goed en vlot op te lossen. Voor fase 3 en 4 trokken we bijkomend Luc Vanwynsberghe aan voor het dakschrijnwerk, de firma Stockman voor het leggen van de tegelpannen en Roofworkx in de waterdichting van de platte daken.”

 


Multifunctionele vijver

Vijver De Steelander

Op het domein bevinden zich vier volumes die in totaal 109 appartementen onderbrengen. De constructie beschikt over een ondergrondse parking voor in totaal 132 garageboxen en heeft bovengronds zeventig extra staanplaatsen in de natuurstenen Kandla en Basalt. Alle fasen zijn zuidgeörienteerd en richten zich met de leefruimtes naar het centraal gelegen groen met natuurlijk ogende vijver. De vijver werd, samen met de landschapsinrichting, uitgewerkt door tuinarchitect Jos Pannecoucke van De Egelantier. "Deze tuinarchitect heb ik specifiek gekozen voor de rustgevende, natuurlijke sfeer die hij steeds vooropstelt in zijn ontwerpen. Bovendien lukte het hem, samen met ingenieursbureau Cnockaert, een oase van groen in te richten rondom een natuurlijk ogende vijver die meerdere functies uitdraagt." Aangezien het hier een zandgrond betreft tot 26 meter diep, bleek het niet evident het water steeds op hetzelfde niveau

te houden. De oplossing kwam via de plaatsing van een waterhoudende epdm-folie van 5000 m² waarvan de boord verborgen ligt onder de zacht glooiende grasoever. De vijver fungeert dus als infiltrant van regenwater via een verborgen oever waar het water wegloopt in de zandondergrond. Het steeds op peil houden van het waterniveau van de vijver gebeurt door middel van een boorput tot 26 meter diep waar grondwater zich boven een kleilaag situeert. Bij verdamping van het oppervlaktewater van de vijver wordt door middel van een digitale niveaumeter de pomp in de boorput geactiveerd. Terwijl overtollig bijkomend regenwater van daken wordt afgevoerd via bezinkingsputten en drainerende riolering naar de straatkant toe. "Via deze technieken gaat een minimum aan water over in de stadsriolering, een voorwaarde voor Infrax, verantwoordelijk voor de waterafvoer. Een bijkomend waterkanaal zorgt aansluitend voor een privacy barrière tussen de tuin en de gelijkvloers appartementen. Het waterkanaal fungeert tevens via een pomp- en watervalsysteem als zuiveringsstation. De combinatie van vijver en kanaal met een eiland als gevolg, vormt een bepalend element in een groenzone vrij van personen of auto's waardoor een oase van rust ontstaat."


Topakoestiek

Topakoestiek De Steelander

Het idee van oase van rust in een groene omgeving werd vervolgens doorgetrokken tot in de appartementen via doorgedreven akoestische maatregelen. Deze aanpak leidt tot een geluidsniveau van 44 dB waarmee het project ver onder de basisgeluidsnorm van 55 dB blijft en zelfs de verhoogde akoestische norm van 50 dB achter zich laat. "De strategie achter deze intensieve aanpak van geluidsoverlast sluit aan bij onze doelgroep. Mensen die quasi heel hun leven woonden in een open of halfopen bebouwing zijn een bepaalde rust gewend. Deze groep gedijt niet in een appartement waar ze met schering en inslag worden geconfronteerd met geluidsoverlast. Daarom ontdubbelden we de appartementen zodat trillingen niet worden overgedragen. Gezien de flexibiliteit in inrichting vermijden we bovendien mogelijke geluidslekken in vergelijking met geluidsisolerende platen die mogelijk beschadigd raken door infrezingen achteraf. In het appartement verhoogden we aansluitend de akoestische waarde via de toevoeging van thermogran en geluidswerende matten aan de zwevende chape. In fase 3 en 4 integreren we bijkomend geluidsarme Novydampkappen. Vervolgens kapselden we de volledige kokers van trappenhallen en liften in met een kurklaag van 4 cm dik en gebruiken we voor elke inkomdeur een type DCA, voorzien van geluidsbanden en valdorpel. Daarbovenop monteerden we een geluidswerende mat aan de achterkant van gangwc's. Terwijl we bijkomend ook een van de grote, en meest vergeten, boosdoeners van geluidsoverlast aanpakten: de afvoerbuizen. We vermeden enerzijds bochtenwerk in een door geluidswerende beugels gedragen constructie via een loodrechte opstelling en kapselden anderzijds de buizen in een geluidswerend materiaal van Geberit."

 


Klantbeleving op de werf

Domein De Steelander

Het project kent succes aangezien het hele domein intussen voor circa 75% is ingevuld, en dat met fasen 3 en 4 nog volop in de afwerking. "Fase 1 en fase 2 zijn uitverkocht, terwijl fase 4 voor 75% een nieuwe eigenaar kreeg. Fase 3 omvat voornamelijk de grotere appartementen vanaf 140 m² waardoor deze blok met een verkoop van 25% wat achter loopt. Een geheel normale situatie trouwens aangezien deze laatste een kleinere doelgroep betreft." De oppervlakte van

de appartementen variëert van 86 m² tot 230 m² met prijzen startend vanaf 255 000 euro. Elk appartement is voorzien van een terras en dat biedt naar het interieur toe maximale flexibiliteit. "Aangezien onze focus ligt op permanente bewoners en niet als investeringspanden, verwachten kopers dat ze hun appartement kunnen aanpassen in de ruimste zin van het woord. De binnenmuren, het sanitair, de elektriciteit, de vloeren, de keuken met budgetten vanaf 12 000 euro tot boven 30 000 euro... Er is zelf een appartement ingericht met infraroodcabine en jacuzzi. In alles gaat de aandacht naar personalisering met de intentie een thuis in te richten op lange termijn. Een manier van werken waarin Govaere wederom zijn meerwaarde toont. Van de mensen die er werken weet ik dat ze geïnteresseerden met plezier extra informatie verschaffen en dus goed overkomen bij de klanten. Ook bij de toeleveranciers zoals Quartier, Vanwynsberghe, Devos, Diapal, Sax, Woodstoxx en Pieters kan ik rekenen op hun volle medewerking en weet ik dat ze klanten van a tot z bijstaan. Is een koop gefinaliseerd, stuur ik de naam naar de onderaannemers door en stelt iedereen, tot aan de elektricien en stukadoor, alles in het werk om aan de wensen en verwachtingen van de klant te voldoen. De klanten kunnen voor specifieke afwerkingsvereisten terecht bij architect Sophie Decoopman die tussen de verschillende toeleveranciers instaat voor de coördinatie van de eindafwerking. Deze manier van omgaan met klanten, samen met de kwalitatieve buitenafwerking, is denkelijk een van de belangrijke verschillen met projecten als investeringseigendommen", besluit Steeland. "Daar doelt een verkoop op de scherpst mogelijke prijs waardoor bouwpromotoren het gebouw aanpassen in functie van de verkoop."