Menu

Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort

Het artikel over Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort komt uit het driemaandelijkse vakmagazine Bouwen aan Vlaanderen, het laatste nr. van 2008.


Hotel Cosmopolite in sneltempo herschikt en uitgebreid

Hotel Cosmopolite in sneltempo herschikt en uitgebreid

Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort is op velerlei vlakken een beproevend project geweest. De architect moest voortdurend op zoek naar het delicate evenwicht tussen functionaliteit en uitbating. En zowel voor hem als voor de aannemer vormden de snelle werken een uitdaging van formaat.

Het kusthotel heeft een rijke geschiedenis. In de jaren twintig werden twee bouwlagen in neogotische stijl opgetrokken. Er volgden uitbreidingen met onder meer appartementen en een lift.

"Wij begonnen vier jaar geleden aan dit project", vertelt Jan Vyvey van Architectenatelier Vyvey & partners uit Nieuwpoort. "Toen waren er nog twee aparte keukens, een voor het hotel en een voor de tearoom. Wij hebben een herschikking doorgevoerd met één centrale keuken. Het restaurant, dat omstreeks Pasen 2006 in gebruik werd genomen, is ondergebracht op het gelijkvloers. In december waren er al vier verdiepingen klaar. De tearoom ging vorig jaar open, terwijl we momenteel nog bezig zijn met de uitbreiding van de bovenverdiepingen."


Verbinding tussen alle vleugels

Verbinding tussen alle vleugels

De vleugels van het hotel, dat gebouwd is voor een viersterrenuitbating, werden met elkaar verbonden. De oude vleugel uit de jaren tachtig is omgebouwd tot een complex van vijf hotelkamers per niveau, goed voor een totaal van dertig kamers. De vleugel, die in de jaren negentig werd uitgebreid, onderging het minst renovatie. "We trokken enkel de gang door naar de andere vleugel.

Er blijven vijf kamers per plateau, wat het totaal in deze vleugel op 35 kamers brengt. De nieuwbouw heeft dan weer vijf verdiepingen met negen kamers. Daarnaast zijn er nog vijf dubbele kamers, zodat het hotel ruim honderd kamers telt." Dit najaar vindt laatste uitbreiding plaats. Bedoeling is om nog 23 dubbele kamers op te trekken.

Daarnaast komen er nog vijf eenpersoonskamers. Op de bovenste verdieping zijn vergaderzalen voor congressen ondergebracht. Het hele hotel is onderkelderd. In de kelderverdieping bevindt zich het economaat met de centrale keuken. Daarnaast zijn er zalen voor groepen en scholen.


Symbiose architectuur - binnenhuisarchitectuur

Symbiose architectuur - binnenhuisarchitectuur

De inkomhal bevindt zich tussen twee blokken, die beide afgewerkt zijn in gebrande blauwsteen. Dit sluit aan bij de vormgeving van de witsteen op de gevels. Het ene blok komt in de tearoom terug. Het andere blok herbergt de diensten van het nieuwe restaurant. "Wij hebben zowel de architectuur als binnenhuisarchitectuur voor onze rekening genomen. Een symbiose tussen beide was het uitgangspunt", vertelt Jan Vyvey.

"De bar en balie zijn heel open en ruim gehouden. Voor de kinderen is er in de tearoom een aparte hoek met zelfs een cinema. We hebben het interieur grondig uitgewerkt. We wilden diverse sferen creëren. Sommigge hoeken zijn intiemer, andere zijn dan weer meer naar buiten gericht", besluit Jan Vyvey. "Zowel het afbreken als opbouwen waren delicate fases. We moesten werken op het moment dat er volk in het restaurant zat.", vervolgt Marnix De Meyer, projectleider van Govaere Bouwonderneming uit Lendelede. "De kelder en het gelijkvloers hebben we in sneltempo moeten afwerken. De vierde en vijfde etage stonden nog in de ruwbouw, terwijl er op de lagere etages al tapijt gelegd werd."

"De witsteen is heel mooi uitgevallen, maar het is geen traditionele bouwwijze. Het was echt millimeterwerk. We moesten toezien op de waterdichtheid van de volledige voorgevel. En dat was bijlange niet de enige moeilijkheid bij dit razendsnelle project. De samenwerking met de architect verliep gelukkig heel vlot en vol enthousiasme. Er werd nooit een ultieme datum op het project geplakt. Beide partijen hebben gewoonweg alles gegeven", aldus nog Marnix De Meyer.


Eenheid met oog voor diversiteit

Eenheid met oog voor diversiteit

"Architecturaal kozen we ervoor om de postmodernistische vormgeving van de jaren tachtig te integreren in de tweede vleugel", verduidelijkt Jan Vyvey. "Het was belangrijk om alles in elkaar te laten doorvloeien. We moesten trouwens de afbouw integreren. We zaten met vleugels die allemaal een andere hoogte hadden. Het zijn uiteindelijk twee nieuwe volumes geworden.

Buiten hebben we gewerkt met witsteen waardoor alles aan elkaar gelinkt is. Het was belangrijk om een zekere eenheid te behouden." Opvallend zijn ook de drie torens." Het zijn als het ware vuurtorens, die zicht op zee geven. De torens zijn afgewerkt met de StoVerotec Glas gevelbekleding, een nieuw Duits procédé dat ook werd geïntegreerd in het interieur. Er zit een emaillaag op de achterkant van het glas.

's Avonds worden de torens verlicht. Werken met hellende daken was een stedenbouwkundige verplichting. De noordkant hebben we vrij gesloten en strak gehouden. Daar hebben we met witsteen gewerkt. Voor de zuidkant hebben we gekozen voor een andere vormgeving. We hebben gebruik gemaakt van twee richtingen (twee straten) die niet haaks waren. De verschillende vleugels vormen een eenheid, maar er is toch voldoende diversiteit. Hadden we alles op een lijn getrokken, dan zou dat een te bruuske ingreep geweest zijn. Stedenbouwkundig was het trouwens ook niet toegelaten om een grootschalig hotel neer te poten." De duidelijke scheiding tussen restaurant en keuken werd behouden en wordt nu verder ondersteund door de gewijzigde inrichting.